Mar 13, 2012

Gambar Paling Mahal (Tipu Punya) (~)

Rhein II


Apa yang korang dapat tengok kat gambar atas ni? Nampak macam biasa je kan? Sebab aq mula-mula pun nampak macam gambar biasa je. Tapi gambar ni diambil oleh Andreas Gursky, seorang artis German yang terkenal masa tahun 1999. Dan gambar ni dianggarkan berharga $2.5M atau $3.5M. Malangnya, ia cuma berharga $ 4,388,500. Hampir $ 4.4 juta je.

Tak mahal mana pun, bagi yang ada $4 juta dalam dompet dia la. Bagi aq, ianya agak tak munasabah. Gambar langit dengan rumput, ada sungai tengah-tengah. Pastu ada rumput lagi, jalan pastu rumput balik. Apa yang spesial-nya?

Mungkin bagi budak yang ambik course seni dengan engineering akan tahu yang gambar seluas tu, bila diambil dengan kamera akan ada satu fenomena yang teramat ganjil berlaku. Ianya dinamakan perspektif dua titik.

+ Hahaha!! Ganjil bin pelik bin ajaib sangat la!

Err....okay. Tapi gambar ni berharga sangat mahal sebab kalau korang tengok garisan  pemisah sungai, rumput dengan langit dia tu, sebenarnya lurus je. Macam lukisan. Aq pun tak faham macam mana dia boleh ambik gambar macam tu. Tapi gambar dia ok je kot, walaupun ada orang lagi suka versi ni:

.
.
.
.
.
.
.
.*sekarang dah naik jadi $4.4M

No comments:

Post a Comment