Dec 31, 2016

Review: Moana (~)



Moana (2016): Satu filem Disney baharu yang mencetuskan kontroversi dalam kalangan masyarakat Melayu Islam di Malaysia dengan teori-teori Dajjal kita.

Eh?

Tak nak cakap pasal tu. Cerita tu dah pun dijawab. Aku menaip kat sini sebab nak cerita apa yang best pasal filem ni. Dan jangan risau, spoiler akan diletakkan sedikit yang mungkin. Mungkin.


Ini Maui. Bukan Mawi World.


Sebagai permulaan, aku agak teruja dengan cerita Disney yang kembali beralih dari dunia Eropah ke arah yang lebih menyeluruh. Lepas seberapa banyak cerita fairy tale yang selalu difilemkan secara dark, akhirnya kita dapat balik cerita Disney's Princess yang dapat balik sentuhan klasik cerita Disney sambil berjalan ke depan dengan teknik dan approach yang moden. Macam Frozen?

Dan aku kagum macam mana Dwayne 'The Rock' Johnson boleh bawak suara Maui (asalan nama pulau kedua terbesar dalam kepulauan Hawaii) dengan hebat. Siapa sangka dia boleh menyanyi dan tak hanya tahu memasak?

What The Rock is cooking wey?




Moana, watak utama (ofkos....) punya sifat-sifat tipikal puteri Disney alaf baru. Punya tanggungjawab besar, punya impian besar, agak keras kepala (ke bercita-cita?). Malahan sifat dia ni lebih menyerlahkan watak Maui.

Secara jujur, aku lebih merasakan Maui adalah watak utama dan Moana adalah penggeraknya sebagai pencerita dan penolak plot ke hadapan.

Dan cubalah tahan rasa meremang bulu roma waktu sing along masa klimaks.Perghh!~~