Dec 20, 2013

Sembang: Bakal Bini Gua (?)

(ni bukan bakal bini gua, harap maaf......)



+ Assalamu'alaikum!

- "Eh, waalaikumussalam"

+ Aik, ada orang ke jawab? Setahu gua, gua sembang kencang sorang-sorang je kat sini.

- "Hailorh, kau ni pun. Aku pun kau tak kenal."

+ Gua kenal ke?

- "Apa tak kenal pulak. Kita kan dah macam adik-beradik."

+ Jadi, siapakah gerangan anda wahai manusia matriks?

- "Aku ni la possible future kau....haiyooo"

+ Hah? Possible future mende la pulak ni. Yang gua tau, mesin masa tak ada la dicipta lagi paling kurang 50 tahu  akan datang. Yang gua tau la.

- "Hampagas kau! Ni tak payah pakai time machine bagai. Aku travel sesuka kehendak Tuhan."

+ Err......ok. Dah tetiba nak kacau gua ni apasal? Dah tak reti nak tidur pagi-pagi buta ni? Ke........kau ni stalker gua? Hehehe.

- "Bijak sangat la stalker. Aku datang ni nak bagi tau kau benda. Kalau tak, tak hingin aku nak datang walau digula-gulakan dengan duit RM650"

+ E'eh. Lek la bro, jangan marah-marah aaa. Gua gurau je. Yang kau pergi masuk sampai RM650 tu apasal? Nak bagitau, bagitau jela. Hah, cepat cepat. Gua pun nak tido dah ni. Tak layan RedBull punya pasal.

- "Aku sebenarnya nak bagitau pun serba salah. Tapi, untuk elakkan kau jadi possible future yang lain-lain, aku kena la jugak bagitau"

+ Hah, nak bagitau amende?

- "Aku nak bagitau kau, jangan kacau BAKAL ISTERI orang lain!"



+ Aik, apsal tetiba masuk tajuk ni? Dan sejak bila pulak gua kacau bini orang?

- "Bukan bini orang la bijak. BAKAL BINI. Aku taknak cakap banyak. Nah, video yang aku tengok yang aku rasa possible future yang lain tak sempat, takpun, tak nak tengok pun."

+ Aii, future pun boleh bagi video? Aaaah, apapejela.




- "Dah tengok?"

+ Err.....dah, dah.

- "Nice. Dah, pergi tidur sana."

+ Okay, okay...... Eh, lagi satu.

- "Hah, apa dia?"

+ Kalau betul la kau kata kau ni salah satu daripada possible future gua, kau ni yang mana satu?

- "Yang akan mati waktu kau tidur malam nanti."

+ ...........................


********************


Rightio, gua pun tak tahu nak sembang apa. Gua cuma nak kongsi pasal video tu jela. Takpe, takpe. Tak setuju takpe. Lagipun, dia tu ustaz. Bukan mufti nak turunkan fatwa, dia sendiri yang kata.. Tapi, kita pun bukan mufti jugak kan? Ustaz pun tidak.....haish. Kalau anda ustaz, mufti tak pun ulama', kalau salah tolong betulkan....hihihi  ^__^

Apa-apa pun, tak boleh terima banyak. Ambik sikit. Benda baik, terima dengan baik walaupun benda tu macam terasa kena lempang dengan kamus dewan 4-puluh-ratus muka surat~~



p.s: CF nak pergi sabtu ka ahad?.....

Dec 13, 2013

Promosi: Tepung Magik (!)



Salamun 'alaik!!

Haaa....hari ni gua tak banyak cerita. Hari ni gua nak promote satu barang, TEPUNG MAGIK! Gua nak tolong kawan gua jual TEPUNG MAGIK ni. Kawan la katakan.

TEPUNG MAGIK ni memang magik sungguh la. Satu ciri-ciri dia adalah, tepung ni takkan jadi lembik ataupun soggy walau korang tinggalkan dia bawah tudung saji tu lama-lama. Maknanya, korang boleh goreng untuk sarapan pagi, simpan sebelum pergi kerja, pastu buat makan petang pulak! Tak ada la terasa membazir nak buang-buang.

Biasanya, tepung goreng ni korang guna untuk goreng seafood takpun sayur-sayur kan? Lagi-lagi feveret gua, cendawan goreng tepung!!

Antara kelebihan/keistimewaan Tepung Magik:

1)Kerangupannya: boleh tahan berjam-jam (sehingga lebih kurang 8 jam sekiranya menggoreng dengan kaedah yang betul)
2)Gorengan tidak lembik (soggy)
3)Gorengan tidak berminyak
4)Tidak menggunakan banyak kuantiti tepung
5)Rasa enak
6)Mudahkan tugas di dapur
7)Nilai lebih untuk wang anda
8)Sijil HALAL Jakim

Sesuai untuk menggoreng:
1)Ayam - tidak perlu bancuh telur/tambah garam - rasa seperti ayam goreng popular
2)Makanan laut seperti udang, sotong, ketam, ikan
3)Daging
4)Kambing
5)Wedges & Potato chips
6)Tempe
7)Buah-buahan seperti pisang,cempedak, sukun dll
8)sayur-sayuran seperti daun bayam, terung, brokoli, kobis bunga, bendi, peria dll
9)Cendawan (paling istimewa)





Tapi, TEPUNG MAGIK ni pun boleh bagi macam-macam resepi yang boleh dibuat kat dapur sekalian. Nah, disertakan cara-cara menggoreng tepung + resepi:











Sup ayam pun boleh bhai!! Gua tengok Ketam Black Pepper tu pun boleh terliur.

Nah, tengok pulak testimoni dari pengguna-pengguna:




Kalau korang berminat, boleh telefon/mesej/whatsapp kawan gua, Lukman (013- 363 1209/013-378 9755)

Maklumat lebih lanjut, sila ke page FB  Tepung Magik Kuala Lumpur~~

Dec 12, 2013

Apasal Tacing Sangat Ni (?!)

Salamun 'alaik~~
Sekadar kopipasta~



**********************



[Orang Kuat Terasa dan Media Sosial]


Orang kuat terasa sebaiknya jangan ada account di media sosial. Itu pada hemat dan pendapat saya.


Kerana nanti semua tulisan orang, akan dirasakan tertuju kepada dirinya.


Kalau terasa aja tak mengapa lagi. Simpan dalam hati muhasabah diri sendiri. Tetapi orang kuat terasa biasanya akan meroyan di medan sosial ini, cuba sedaya upaya menembak pula orang yang dirasakan telah menembaknya(tapi tak tembak dia pun sebenarnya). Kemudian nanti ada yang sampai meleret gaduh hingga ke alam realiti.


Mesej inbox tanya perkara sebenar tak nak. Komen tanya di status terus tak mahu. Buat assumption sendiri(rasa dirinya yang sedang kena tembak), kemudian buat kecoh tak tentu fasal. Kemudian mula la ungkit benda tak ada kena mengena, mula berdendam dan sebagainya.


Bila banyak benda dah bertindih-tindih, berselirat, akibat tindakan berpandukan emosi yang amat ini, baru periksa semula. Oh, rupanya fulan tak tembak aku pun. Aku terasa lebih. (Itupun kira bagus kalau ada kesedaran nak check semula)


Masa tu malu dah nak minta maaf dan mengaku salah.

Sebab nak minta maaf pun dah susah. Benda simple(tak ada kena mengena) asalnya, jadi isu sebab kita terasa, lepas tu sana sini pelbagai pihak lain masuk campur, jadi berbelit-belit. Akhirnya kalau nak minta maaf, kena mengaku kat facebook sendiri terang-terang - aku yang cepat terasa dulu. Aku yang mula semua ni. Semua yang korang sangka fasal si fulan berdasarkan status aku, dah salah. Aku minta maaf.

Macam dah bogelkan diri sendiri. Tak mengapa lagi kalau berani buat begitu, masih ada maruah. Ada orang, lepas dah kecoh di medan sosial, ramai dah baca, minta maafnya belakang-belakang. Okaylah juga, paling kurang minta maaf. Tapi ada yang tak sedar diri, teruskan lagi.


Lebih malu bila fulan yang kena dengan kita sampai terpaksa londehkan wajah kita yang sebenar. Menunjukkan kitalah punca utama semua itu berlaku. Orang ramai jadi tahu kita salah dalam keadaan amat mengaibkan. Masa tu jenuh nak delete status la, nak buat account baru la, nak kata kita pula diaibkan dan sebagainya. Kalau masih ada kesedaran mengaku salah waktu tu boleh tahan lagi. Tapi paling pening kalau kita kuat emosi ni teruskan lagi dan lagi.


Orang kuat terasa sebaiknya untuk keharmonian sejagat, padam la account media sosial. Berkawan bertahun-tahun belum mampu jadi penentu orang kuat terasa akan bertahan dengan status sahabat dia di alam maya ni yang terkena dirinya(walaupun sahabat tu tak cakap fasal dia sebenarnya). 


Ini(medan sosial alam maya ni) tempat ada ramai orang. Kemugkinan kawan kita update status tu cakap fasal orang lain. Kemungkinan juga kawan kita update status tu tak ada niat tembak sesiapa, hanya bincangkan satu isu umum(contoh: isu usrah). Kita pula terasa lebih(ingat kawan kita tengah tembak usrah kita). Susah tu kuat terasa.


Muhasabah diri.

Biar tak ada Twitter FB,
asal jangan tambah masalah pada orang lain,
dan diri sendiri.

Medan sosial sekarang memang jadi tempat orang ramai luah perasaan, luah idea, kritik, tapi tak semestinya semua itu berkenaan kita.


Status ni pun bukan untuk anda(pembaca status ini) secara individu.

Hanya membicarakan isu umum yang memang berlaku.
Anda sebagai pembaca status ini tidak perlu terasa dan rasa saya tengah cakap fasal diri anda directly.

Tapi kalau pada diri kita ada sikap sebegini,

bolehlah kita(saya dan anda),
ambil masa muhasabah diri.

Semoga ini status yang bermanfaat.


Ke arah netizen yang lebih harmoni,

Mari Menjadi Hamba!

Dec 2, 2013

Review: UMTAD (!)



Salamun 'alaik!!

Eh, jap jap~~

.
.
.
.
.
.
.
.


Okay, baru boleh mula. Saja menunggu detik 12 biar post ni bukan yang kedua dalam sehari.

+Kesah apa aku??

Hahahaha!! Okay2. Fine.
Gua tak ada benda pun nak tulis pasal filem arahan Pierre Andre ni. Biasa ler, tulisan picisan sekadar luahan perasaan. Ustaz, Mu Tunggu Aku Datang! antara filem Melayu yang aku rasa walaupun biasa-biasa aje untuk ditonton di wayang, tapi masih tak dikira sebagai pembaziran yang terlebih la kut

Nak dibandingkan dengan preview sebelum cerita mula?

BAMM!!

Dengan berani gua boleh cakap, 3/4 daripada cerita-cerita tu semua macam ada talian silaturrahim aje. SILAT-turrahim.

Gaduh-gaduh la. Cerita apa? TOKAN, errrr........yang lain gua tak ingat. CIKARO pun dia punya promo langsung tak menarik la. Walaupun cerita TOKAN tu maybe ada tarikan sikit kut.

Tapi, nak dibandingkan dengan UMTAD ni, memang cerita yang gua rasa boleh sentuh semua age-level. Dari kecik hingusan sampai bongkok tiga. Okay, bongkok tiga tu tak patut kut.

Sungguh nak kata, filem Malaysia yang langsung tak ada pelakon perempuan sepanjang filem berjalan. Melainkan camera shot-view waktu ceramah UAI akhir cerita la kut. Tu pun, real-life shot, bukan berlakon maa....Isi cerita yang nak disampaikan pun yang basic-basic. Pasal solat, selawat, iman, ukhuwwah. Benda-benda gitulah. Cuma, mungkin filem ni lagi bagus kalau nak ditumpukan pada golongan-golongan biasa, kira bukan golongan agamawan la. Yang baru nak berjinak-jinak dengan agama. Bagi golongan yang dah lama amalkan agama lebih sikit dari tahap biasa-biasa mungkin pandang filem ni agak rigid, kaku kalau nak dikaitkan dengan real-life situation. Tambah dengan jalan cerita yang tak nampak jelas dia punya flow. Kadang-kadang gua rasa lost track kejap pasal masa bila berlakunya babak-babak tu.

Gua cuma nak cakap filem ni bagus nak dibawa anak-anak. Timing tayangan waktu mula cuti sekolah pun agak terbaik. Dengan jalan cerita yang bawa tema musafir (memandai je), boleh la kut bagi semangat budak-budak biar tak terperap aje dalam rumah.

Apa-apa pun, nah review yang gua rasa lagi legit dan gunakan bahasa yang tak patut dimarah dengan Cikgu Bahasa Melayu la kut~~ ^__^


Rating? 7/10 agaknya~



p/s: tunggu BBW.....awek mana nak cilok?

Dec 1, 2013

Cuti: Kedah² (~)

Salamun 'alaik!!

Dan selamat bercuti gua ucapkan kepada semua budak-budak sekolah seluruh Malaysia (mungkin tak semua?) termasuklah tubuh badan gua sendiri. Huehuehue~~



Dan juga seperti biasa, musim cuti adalah musim gua berjalan ke Pulau Pinang beserta Kedah. Apa kisah pulak ramai bebenau lecturer gua yang main kahwin nikah sem ni. Yang dekat Pendang, gua ada hal. Terlepas. Yang dekat Pahang, memang tak la gua nak pergi. Tak tahu tempat. Yang dekat Sungai Petani? Alhamdulillah, sempat jugak. Siap berjalan ke Jitra la jugak~

Ambik jela gambar-gambar sekalian. Eh, jangan ambik. Tengok je. Faham? Tengok sahaja. Untuk tontonana sahaja~~












Gua nak letak lagi satu gambar sebenarnya. Tapi takut jadi kontroversi pulak pasal ada seorang wanita (cewah!) Nanti ada orang marah, memang tak tenang gua nak belajar sem depan. ^_^''









Malam? Gua melepak rumah Shafiq. Hahaha! First timer kut sleepover rumah kawan. Kitorang pun meronda ler ke pulau dengan satu tujuan. Pasembur~~





Si budak kecil Aisyah Zafrah. Puas sudah bermain 4 hari dengan beliau...hahaha! Budak dah nak capai umur 2 tahun, biasalah kalau nakalnya macam orang merusuh ke, orang buat demonstrasi ke, ahli parlimen ke......eh?

Apa-apa pun, malam ni gua nak layan Ustaz, Mu Tunggu Aku Datang! (UMTAD!) Nak ajak mak buyung, esok dia dah pergi kerja. Kesian~~


p/s: malam nanti, in sha Allah, gua tulis serius sikit....

Oct 24, 2013

Interfaith (?)


Interfaith dialogue.

Walaupun gua rasa lagi proper guna tajuk lain sebab kedua-dua panelis adalah Muslim. Tapi, masih ada la konsep perbandingan idea dan konsep terhadap agama. Bila Brother Lim Jooi Soon banyak bagi pandangan kebanyakan non-Muslim and Brother Firdaus bagi penjelasan dari perspektif Islam.

Islamofobia.
Kenapa diorang fobia? Kita ni hantu ke? Diorang fobia ke Islam? Atau diorang fobia ke Muslim?

Diskriminasi.
Islam agama diskriminasi? Agama lain tak layak ada? Takkan nak bersikap "Kau tak suka boleh keluar dari negara ni!" ? Islam agama pembuli?

Pluralisme.
Islam agama pluralisme (?) Betul ke semua agama tu sama, bak kata Islam? Atau Islam pakai definisi Oxford?

Outer-view.
Betul ke Islam ni agama mudah? Mudah tang mana? Ke non-Muslim tengok Islam 'agama pantang-larang'?

Nak jawapan, sila tanya ustaz/ustazah/alim ulama'.

Memang best la pergi hari tu. walaupun gua dah burn hari Isnin dengan tengok Insidious 2. Padahal, hari Isnin tu la ada talk dekat 3S ATAU kuliah fiqh jenayah. T__T

Tak rugi RM4. ^_^



Cuti seminggu tak bermakna kalau kena belajar + projek~~

Oct 20, 2013

Sebelum Kita Bernikah (?)



Salamun 'alaik!

Hahaha....(hambar). Lama pulak gua dah tak menulis dekat sini. Banyak sangat buang masa dekat lappy sayang gua ni. Dari movie sampai ke game sampai ke drama sampai ke internet. Procrastinate.

(boleh la pasang lagu When I'm Gone)

Errr.....nampak dah buku kat atas tu kan? Pergh! Sejak duit beriban-riban masuk dalam bank tu, makin galak pulak gua membeli barang online ni. Masalah satu, buku. Macam la tak pernah jumpa kedai buku kan? Keliling kut. Tapi, autograf punya pasal (?) boleh la beli jugak.

Tapi, berbukit-bukit buku gua beli, buku ni jugak la yang dapat 'sambutan' mak, akak dengan abang ipar gua. Macam masalah je gua beli buku macam ni......hahaha!! Padahal, ada diskaun je buku tu. Bukan mende pun.

~PakCik Hilal dan Raihanah~


Cuma bila gua baca karya Hilal Asyraf yang satu ni, gua macam ada kait-mengait-sulam-menyulam pulak dengan idea beliau. Kembarkah kami? Ofkos tidak~~Mungkin pandangan gua pasal cinta dan nikah ni lebih kurang je (banyak kurang la...-__-) dari pandangan Hilal waktu dia umur 19 tahun dulu. Ada sebut dalam buku ni. Dan gua pun faham kalau dia cakap yang buku ni bukan dibuat dalil hujah, cuma sekadar perkongsian ilmu dan lontaran idea.

Gua minat tang buku ni yang:


"Jangan diri itu belum mampu bercinta, sibuk mahu meluahkannya.
Bina diri, bina peribadi. Bina peranan meluahkan rasa cinta.
Jangan luahkanya dalam keadaan 'berbogel', tanpa diri punya apa-apa."


"Jodoh, jodoh, jodoh hingga lembik!"


Banyak jugak la yang Hilal 'bantai' ala-ala manja dengan golongan-golongan tertentu. Yang "Terlalu Islamik" dan "Terlalu Duniawi". Biar la kita sedar, dan sedar bawa makna kita 'terlelap', leka sebelum ni.

Dan gua pun rasa tak salah nak baca buku-buku macam ni masa muda, sebelum nikah. Bukan tanda tuan baca tu kemaruk sangat nak kahwin. Biar dia persiapkan diri. Sebelum SPM pun baca buku, takkan dah kahwin baru nak baca? Eh, tapi tak salah nak baca lepas kahwin jugak.

Cuma jangan la ter-fokus sangat pasal bab ni. Kita banyak tanggung-dan-jawab kut. Bina diri sebelum bina lain.

Lastly, nak kahwin memang senang. Nak berumah tangga tu yang susah~~


~Aisyah, Aisy si Panda~~


p.s: Alhamdulillah, takda pressure AD 2 minggu.....
p.s.s: teringin nak Sinergi pulak.....

Oct 4, 2013

Review: Anonymous (~)



Dua minggu lepas, gua tengah kegilaan muat turun filem dengan cerita. Mula dengan Smallville: Season1-10, gua pun cari pulak filem. Entah apa yang masuk dalam laptop ni sampai bagi aura suruh gua cari filem yang serius sikit kalau nak banding filem-filem sebelum ni yang lagi ringan. Dan akhirnya, gua pun jumpa la cerita ni.

Anonymous

Filem ni taklah seserius filem lain yang mungkin lagi berat and based on true story. Dan filem ni pun MUNGKIN tak bertepatan dengan sejarah William Shakespeare yang sebenar, walaupun nampak kuat dan jitu sekali dia punya latar masa dan tempat. Lagipun, filem ni mungkin cuma spekulasi sesetengah poetry society yang mencampakkan idea bahawa Shakespeare adalah seorang pencuri karya dari seorang yang terhormat.

Cerita ni mungkin boleh bikin suspens sebab latar filem ni menggambarkan bahawa sesuatu pementasan, which is what makes Shakespeare famous, adalah salah satu daripada cabang-cabang kerja syaitan. Dikatakan pulak bahawa penulis semua karya Shakespeare ni pun orang kenamaan, yang mana dia pun kena jaga nama baik-agung dia tu.

Nak tambah lagi hot and spicy, cerita ni memang banyak kait dengan skandal, penipuan diraja (eh?), dan permainan darah. Seolah-olah nak menggambarkan bahawa karya-karya tu ditulis dengan darah-darah yang tumpah atas tanah England pada masa tu.

Komen lain gua rasa takde apa pun, sebab gua pun bukan tengok sangat pasal pengkaryaan filem tu. Mungkin lebih pada jalan cerita? Dan jalan cerita dia memang lambat~~

Amaran: Cerita ni bukannya 'bersih' sangat~

Sep 4, 2013

Cerkat: Main Tetris Dengan Hujan (~)



Siapa aku? Nama aku Halim. Seorang pelajar di Sekolah Menengah Wangsa Melawati.
Budak biasa. Physically.

Secara zahirnya, aku memang nampak macam seorang budak berumur 17 tahun. Yang hidup bersama mak dan abahku di Taman Mesra. Yang kehidupan sehariannya hanya pergi sekolah, balik rumah, buat kerja sekolah, tolong uruskan kerja rumah dan main di waktu petang.

Mungkin itu merupakan pandangan orang lain terhadap aku.

Berbeza dari sudut pandangan aku. Sudut pandangan mata yang disesuaikan dengan pergerakan kelajuan menghampiri kelajuan bunyi. Pandangan di mana ketika aku berjalan lenggang di sekeliling taman permainan rumahku, semua benda di sekeliling kelihatan seperti terkena sumpahan Sang Kelembai. Kaku. Macam batu.


Ringkasnya kalau korang dapat faham formula tu, kalau sesuatu benda bergerak pantas melalui sesuatu ruang, makin perlahan dia bergerak melalui masa.

Bermaksud, dari sudut aku yang boleh memproses benda beribu kali ganda lagi laju daripada manusia biasa, lagi perlahan masa benda lain bergerak relatif terhadap aku.

Bilamana kibasan sayap burung kelicap madu lambat macam siput nak seberang jalan besar. Bila orang lain terkaku masa aku boleh berjalan laju. Bila hukum fizik mula mengkhianati badan aku. Bila kesan graviti makin kurang terasa. Bila aku boleh berlari atas air.

Makin lama aku hidup keseorangan semasa dikerumuni orang lain, aku mula melihat benda yang selalu terlepas pandang. Pakcik tua yang terbaring menggigil kesejukan sewaktu hujan bilamana aku masih boleh bermain tetris dengan titisan hujan. Bila tangisan budak lepas terjatuh dari basikal semacam bertahun lamanya. Bila aku boleh menghabiskan bacaan buku-buku seluruh Perpustakaan Negara dari pukul 8 pagi sehingga 5 petang.

Stamina aku pun ikut berubah angin. Aku boleh berlari selama 24 jam berlalu dalam otak aku tanpa lelah. Bermakna tak ada tempat dalam dunia ni yang aku tak pernah pergi. Dari jalan kolongan Tanah Jawa sehingga pentas mewah bermaksiat di Las Vegas. Kepantasan gerak hidup New York boleh bikin aku bosan. Nullarbor di Selatan Australia, jalan lurus paling panjang di dunia? Cuma layak aku buat sebagai kawasan berlari-lari anak. Peluru-peluru zionis yang menghentam para mujahidin Palestin? Semacam butiran besi terapung buat mainan. Malah, Shinkansen di Jepun pun buatkan aku terasa semacam Usain Bolt berlumba lari dengan makcik sapu sampah di kantin sekolah.

Ramai la agaknya kut yang fikir, “Gila syok dapat buat macam tu!”. Apa yang syoknya kalau korang kena acapkali tunggu sesuatu benda terjadi? Nak tunggu bini korang bersiap lambat pun tak sabar, apatah lagi kalau tunggu benda lain. Lagi teruk rasanya dari menunggu iklan dekat YouTube habis sebelum mula satu-satu video.


Kalau korang nak tahu macam mana rasanya perasaan ni, you can get ourselves into the Flash’s shoes. Nak tahu macam mana? Bolehlah baca komen dekat bawah ni.





********************


Okay....lama sudah gua tak menulis cerkat (cerita singkat) macam ni. Dari point of view dalaman pulak tu. Berkarat rupanya. Ish ish ish~

Apa-apa pun, itu semua cuma rekaan semata. Kalau pun gua ada kuasa macam tu, depression maybe not the thing that I want to feel. Lebih kepada 'Cuba buat semaksima mungkin', mungkin?

Entah ler.

Gua pun dah banyak belanja duit bulan ni. Makan dekat kolej Cemara nak mewah je. Macam elaun sebulan tu RM1000 je. Padahal duit belanja pun tadah tangan lagi. Nak-nak pulak duit minyak dah naik lagi, RON95 (tu jela yang gua pakai). 20sen seliter. =.=''

Dan isnin hari tu baru habiskan duit raya untuk beli duit.

"Aik?"

Nak tahu, kena la join bebudak numismatik.

Yang syoknya, orang pertama beratur nak beli duit adalah orang Cina. Orang pertama beratur nak ambik duit adalah orang Melayu.

Nampak tak game dia?~~


p.s: Gua rindu berjalan Penang ni.....

Aug 15, 2013

Syawal: Kita Dan Mereka (~)

Salamun 'alaik~



Kan gua dah kata, semua dah berpasangan~


Tapi, dalam fenomena 'Puasa Sebulan, Raya Sebulan' dekat Malaysia ni (mungkin dah kurang sikit...), ramai lagi saudara se-spesies Homo Sapiens kalau tak lagi spesifik, saudara seagama kita yang dalam fenomena 'Puasa Sebulan, Perang Berbulan-bulan'~







Gambar hak milik Mosa'aberising


Dan mungkin terma 'perang' tu tak sesuai digunakan bila terma 'ditindas' lebih sesuai. Para mujahidin di sana senang hati dapat jemputan syahid dari TUHAN bilamana ramai kita dapat jemputan walimah dari kawan.~

TERKINI: 



Gambar di hadapan kedutaan Mesir sekarang. Dipenuhi rakyat Malaysia yang bangkit membantah tindakan Rejim As Sisi yang melakukan pembunuhan besar-besaran terhadap rakyat awam semalam.

Sumber : Wartawan Mesir Kini


p.s: assingment telah di-anaktiri-kan.....
p.s.s: kemalasan membalas semua mesej, pesanan mahupun ucapan.....

Aug 6, 2013

Ramadhan: Masjid-Hopping dan Anak Kambing (~)

Salamun 'alaik!~~

Hari ni gua rasa dah 28 Ramadhan. Budak-budak pun dah mula cuti sekolah/kolej/universiti dan sewaktu dengannya (mungkin). Dari petang Jumaat lepas dah start melakukan aktiviti di rumah.

Tiba-tiba gua rindu pulak waktu Ramadhan jauh dari rumah. Walaupun diorang kata perubahan hati tu tak dipengaruhi mana-mana kes, tapi gua still terasa dipengaruhi dengan environment sekeliling. Macam kurang alihan set minda (baca: mindset distraction) dan lebih banyak masa lapang.

Boleh nampak sebenarnya beza Ramadhan masa Form 5 dulu, masa duduk Kolej Cendana dengan Kolej Cemara. Beza nian jauh yang amat!! (mintak maaf cikgu....)

Tapi beza dia pun dari sudut perspektif yang lain alam masing-masing. Dari solat, tidur, tilawah, belajar. Dah memang patut pun gua kena transform sama. Walaupun gua rindu nak Ramadhan macam duduk MRSM Q-Tan, tapi ada jugak bestnya Ramadhan tahun ni.

Masjid-hopping.

(sumber: FB Majalah JOM!)


Term ni pun gua ambik dari Contengan Jalanan Hlovate la. Tapi gua lompat-lompat arnab ni waktu solat jela, bukannya macam jemaah tabligh yang duduk situ lama-lama. Gua ada kelas kot tiap-tiap hari!

Hopping-hopping ni takdalah kerap sangat gua buat. Masuk hari ke-20, dah mula slow down sikit. Senang nak tumpu duduk dekat Masjid al-Hidayah Seksyen 18 tu. Toksah penat-penat nak pikiaq nak pi masjid mana.

Tapi ada jugak hari-hari tertentu yang ada tazkirah special selain tazkirah-tazkirah setiap hari tu. Jemputan Imam dari Gaza ada 2 kali, dari Syria 1 kali, and tazkirah 'Asar Ustaz Azhar Idrus.




(Dua atas ni dari Gaza, Palestin)




(Yang ni dari Syria.....semangat woo dia cakap!)




(Gua dapat gambar staf StudioMukmin je)



Yang ceramah UAI tu gua datang dengan kawan gua je, tapi best jugak dengar tazkirah bahasa Arab sekalian. Nampak sangat Bahasa Arab gua dah makin berkarat, even gua ada la jugak paham sikit-sikit.



Gambar atas tu Masjid Besi dekat Putrajaya, pergi dengan kawan-kawan gua. Entah apa kes diorang nak berjalan sampai ke sana. Padahal esoknya ada kelas kut. Tahan tak tidur je dalam kelas. (rugi gua tak cilok gambar adik-beradik Batman....)

Apa-apadehal pun, kita still ada 2(?) hari lagi sebelum Ramdhan nak lari T_T. So, jangan kita stop lagi! Kasi pecut habisan!




Tapi, jangan pulak kita (which means including me) yang rajin beramal masa Ramadhan je. Kita taknak jadi hamba Ramadhan. Gua taknak. Kita nak jadi hamba TUHAN. Ramadhan ini sebagai bonus. Teringat tazkirah ustaz haritu:


"Kenapa kita ni dipilih untuk menjalani Ramdhan?
Ada ulama' kata sebagai tanda kasih sayang Allah terhadap kita......
sebab nak tampung amal kita yang kurang."



Anak Kambing





Alhamdulillah, sampai sekarang gua tengok ramai lagi yang rajin ke masjid/surau. Sekurang-kurangnya untuk Isya' dengan Tarawih. Tapi, kadang-kadang gua ada jugak terkilan sikit. Mainly, pasal saf masa solat la. Saf-saf depan kira okay lagilah kut. Tapi masuk je yang belakang-belakang ni, gua tengok dah lain macam dah. Mulalah dia bengkang-bengkok, renggang-renggang. Ingat ni lagu Kalau Berpacaran ke, renggang-renggang bertambah sayang?

Gua kalau terlambat sikit pun, terbabit jugak sebenarnya dalam pem'bengkok'an dan perenggangan saf ni. Nak buat macam mana, rapat ke kiri, kanan tak mahu gerak. Nak samakan tumit sebelah kanan, sebelah kiri samakan hujung jari pulak. =.=''





Dah lupa ustaz mana yang kata (asyik lupa je....haila~), tapi bila ditanya dekat jemaah kenapa saf-saf diorang tak rapat. Jawab pakcik tu, "Rilek la ustaz, bulan puasa kan takde syaiton. Masa ni la kita nak selesa-selesa sikit waktu solat."

Okay, binaan ayat tu gua reka la. Tapi makna lebih kurang la.

Tapi, bila syaitan-syaitan sekalian di rantai pun still macam tu. Apetah lagi bila syaitan bersorak bebas?

Dari Ibnu Umar bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda:

“Tegakkanlah saf-saf, sejajarkanlah bahu-bahu kalian, tutupkanlah celah-celah, dan lembutkanlah diri kalian untuk disentuh tangan-tangan saudara kalian. Jangan biarkan celah-celah untuk dimasuki syaitan. Barangsiapa yang menyambung saf, maka Allah menyambungnya dan barangsiapa yang memutuskan saf, maka Allah memutuskannya.”
(Hadith Riwayat Abu Daud, an-Nasa’i, Ahmad, )

Di dalam riwayat lain, Rasulullah s.a.w. bersabda,
“Demi jiwaku yang ada di tangan-Nya, aku melihat syaitan masuk di celah-celah saf, sebagaimana masuknya anak kambing.”
(Hadis Riwayat Abu Daud)


Jangankan sebagaimana anak kambing, anak kambing betul pun muat masuk gamaknya~~

Last but not least, SALAM EID MUBARAK!



Extra: Razali dan Ramdan


p.s: tetibe teringin nak konvoi......

Jul 12, 2013

Razali & Ramdan (~)


Nah, episod 1/3 Razali & Ramdan yang gua cakap itu hari. Tak tengok lagi pun, nanti la gamaknya kut~

Jul 3, 2013

Moscow, St Pete Dan Moral (~)

Don't have much to type, just enjoy the pictures~


Stesen keretapi dari airport ke Moscow Metro Line




Gua naik train ni la. Baru sampai stesen dekat Moscow.





Yang bestnya, setiap stesen punya design lain-lain woo. Boleh la agaknya kalau nak buat trip seharian jalan-jalan Metro saja.


Ni pulak dalam train nak gerak St. Petersburg. Stay sana dulu 2 hari, baru gerak balik Moscow. Tak best macam keretapi KTMB pasal katil dia takde cover/tirai. Tak selesa la woi nak tidur.





Ni pulak taman apemendentah nama dia.....St. Peterhof? Terextra luas jugak la kan, sampai ada upper, lower garden bagai. Tapi nak masuk lower garden tu, kena bayar, malas gua. Taman dengan air pancur je pun....




Dah tu, ada pulak la kedai-kedai gitu. Benda atas ni apa nama dia gamaknya? Matrosyka~ (betul ke gua taip ni?) Berlambak design dengan kaler dia korang boleh pilih. Harga dia 150 rub, lebih kurang tolak campur 15 hengget jugak. Tapi gua dengan sabarnya menunggu sehingga di Moscow, dapat jugak diskaun jadi 60 rub. Tapi kecik virus je.



 






*duit mainan pun ada.... =.=''*




SUBWAY!!




Keliling St. Pete naik bas hop on-hop off ni la. Blergh, sebut pun terbelit lidah cam arnab. Gua tak ingat sangat tambang dia, tapi ada jugak la bagi earphone murahan buat dengar 'tazkirah' pasal St. Pete.




*Kat mana eh Avtovo?*






Simple gila advertise, grafiti atas jalan je. Tapi, still takleh lawan grafiti kat Mekah la wei. Grafiti semua tang-tang zikir+selawat~~





*makcik ni lukis gambar ni*

|
|
|
|
V





*"pakcik" Hadi kita*





Kedai makan halal memang ada, tapi kena pulak get ready keluar duit banyak dengan perut terlebih kenyang.




Masjid utama dekat St. Pete. Gua nak jugak singgah solat kat sini, tapi kena halang dengan pakcik jaga. Dia cakap, nak solat kena tunggu Asar pukul 9 nanti. Gua nak solat Zohor pukul 2 je pun. Haila~



Sempat lagi beli lukisan abang ni





Peter & Paul Fortress. Nak masuk kena jalan straight, kepala straight, biji mata straight, hati straight. Pasal ada orang jual lelong tubuh badan di tepi-tepian~~hahaha!!




*belambak beg*




Yes, Alhamdulillah!! Air Mohito perasa limau lemon campur daun pudina. Air sedap paling senang nak cari kat sini. Tapi ikut brand jugak la. 




Eskelator ada yang sangat panjang sampai korang boleh sempat solat sunat 2 rakaat lama dia.




Lepas part ni dah masuk Moscow dah. Benda ala PROKAT tu buat sewa basikal la dekat theme park sana. Takdelah syok mana pun, takat taman biasa je. Boleh ler sewa pelik-pelik punya beskal, roller-blade kejadah semua. Gua memang naik try, tapi lepas hari kedua je terus malas.





Benda ni? Muzium Kosmonaut rasanya. Yang gua rasa style dia punya roket tu jela. Tak sempat masuk, apesal ntah tetiba tutup. Agak keciwa jugak~





Nampak bangunan hijau tu? Tu namanya masjid. Masjid utama dekat Moscow yang kalau korang datang solat raya boleh bersepah la sampai ke stadium sebelah dia. In construction kasi besar punya.






Arbat Street. Jalan yang boleh gua amik kira macam Jalan TAR jugak, tapi yang banyaknya bukan kain, tapi lukisan. Kat sini jugak la gua kena marah dengan pakcik Rusia tu pasal ambik gambar yang tak patut. "Moral!" Tu jela yang gua paham. Tapi betul la kan gua yang salah? Agak hilang mood jugak la.








Bangunan dua dekat belah atas tu adalah (ke 'ialah'?) masjid. Apsal gua letak dua gambar? Pasal gambar belah atas tu masjid Sunni and belah bawah tu pulak masjid Syiah. Sebelah-sebelah je pun. Gua singgah time Asar, so nampak sangat la masjid Syiah ni tak bukak pasal pegangan diorang solat 3 waktu je:

1) Subuh
2) Zohor jama' Asar
3) Maghrib jama' Isya'

Dengan alasan diorang tengah ber'musiafir' dari dunia ke akhirat. Apekehe??






Ni sebelum masuk Red Square. Bulat-petak-bulat tu nak buat marking kasi orang tau situ la tengah-tengah Moscow. Gua pun tak tau apa relevan.







Red Square. Yang belah atas tu kira macam Bangunan Putrajaya la tempat Presiden Putin duduk bersemayam...eh? Yang bawah tu pulak makam sapentah, tak ingat. Tapi kalau nak masuk kena bayar la.





*bangunan ikonik Moscow (gua taktau nama)*









*kesian gambar graduate sensorang*






Muehehehe....ni la keychain Matrosyka virus. 30 rub. Gua ambik 5 je, tapi mak gua borong sampai 20. Balik rumah pun tak cukup lagi nak bagi kat orang. Haila~







Kat atas tu gua tak tau tempat apa, tapi akak gua kata kira pasar borong souvenir jugak la. Tapi harga takdelah borong manapun.





*sebelum balik, chillex dulu*








Gua tak tau nak cerita apa pasal cruise ni pasal akak gua dengan suami dia yang naik. Gua lagi syok kut layan internet kat rumah. Tapi apehal tetiba buat hal tak ada line. Dengan tak sengajanya gua terus layan movie Korea yang tetiba ada dalam lappy.

Nah, tambah video:


video



p.s: gua rasa bakal berteman dengan borang UPU lagi....