Nov 29, 2012

Gua Penjenayah Internet (?)

Salamun 'alaik!

Firstly, some video-watching....



There, it wasn't so bad. Sorry I didn't put the original video from the uploader, the thumbnails is quite 'rough' for some people. Maybe? Maybe not. Original here.

Dah, cukup dengan cakap Jawa kau tu. Penat gua nak memilih perkataan. Tersalah pilih, bahaya menanti. Anyway, best kan video ni? Rasanya, menghampiri realiti kita sebagai pengguna tegar Internet. Orang kata, maklumat di hujung jari. Tapi bagi gua, maklumat itu gua kena klik. Sebab gua pakai mouse. Gua takde smartphone-dumbphone bagai ni. Eh, jangan terasa.

Cuma nak cakap, senjata yang tersangat hebat masa kini dan boleh diakses walaupun oleh seekor kucing adalah Internet. Tak perlu rasanya gua nak tersembur habis air liur nak sebut pasal Facebook, Twitter, LinkedIn dan banyak lagi social site. Informasi memang dah berterabur dah. Korang salah sikit je sebut, cakap (eh, bukan sama ke?), buat, laju je benda tu boleh tersebar. Macam banyak sangat mata ala-ala kamera AES yang memerhati. Dan bukan sesenang nak cakap,

"Eh, account I kena hack la!"

"Woi, tu akaun palsu tu!"

"Photoshop ni...."

Tak. Bukan semudah tu kalau korang nak elak dari silap yang korang buat kat Internet. Bukan macam main GTA, masuk kedai cat kereta je dah boleh lari dari polis. Tak, tak....

Dan siapa kata Internet je? Dengan adanya Astro Beyond (boleh pulak promote), yang dekat tivi pun boleh digunapakai jadi senjata. Kamera smartphone korang yang terlebih pandai tu boleh kasi masuk gambar buat modal. Tak tahulah modal untuk apa.

Itu baru setakat informasi, belum lagi pasal mencuri.

Ya, mencuri di Internet! Bukan stail sekarang la korang nak letak phishing la, fake website la. Ingat, ANONYMOUS dah berkuasa dalam Internet. Bukan baru je benda ni, dah lama dah. 4chan, troll-memes, semua tu kerjaya diorang la tu.




Bahayanya ANONYMOUS(Anon) ni, korang tak boleh lari. Dari yang pangkat sekolah rendah sampai yang bertongkat tiga, semua ada je yang jadi Anon. Kalau informasi rahsia kerajaan pun diorang boleh kasi pecah meleleh masuk Internet.

Ingat lagi post sebelum ni? Anon dah mula mengerakkan jari jemari 'ajaib' mereka. Berita selanjutnya, sini. Gua tak reti nak cakap sebab gua tak layak pun nak jadi Anon. Tapi kalau nak jadi stalker tak bernama tu bukannya susah sangat kalau korang tak reti nak privatekan info kan? Eh.

Tu baru Anon yang perhati, kalau TUHAN?

Dah tu tak reti-reti lagi nak control involvement korang? Hehehe....peace~

Dan tetiba terasa nak main lagu nasyid pulak. Siapa yang bernama Syuhadah tu jangan nak perasan pulak~



Far East - Nur Syahadah


Tika terbuka hari 
Cahaya yang cerah 
Menerangi hatimu 
Mulus terbias di wajah 

Kau sambut dengan redha 
Hadirnya hidayah 
Nekad pendirian terungkai kalimah 

c/o 
Nur Syahadah menyinar kalbu 
Murni seharum namamu 
Hadirnya dicelahan 
Kekalutan kalbumu itu 

Nur Syahadah telah tertulis 
Pada waktu dan juga takdir 
Di antara seribu engkau yang terpilih 

Sejernih embun pagi 
Sebersih dirimu 
Tanpa dicemari walaupun sebutir debu 
Kekallah oh dirimu di dalam rahmat-Nya 
Iringan doaku moga kau bahagia 

Bridge 
Akan ku bimbingmu 
Sekadar yang ku termampu 
Menyemai iman dan menuai takwa 
Biar tak bertemu di gerbang mahligai cinta 
Cukuplah sekadar teman yang biasa 

Nur Syahadah menyinar kalbu 
Murni seharum namamu 
Hadirnya dicelahan 
Kekalutan kalbumu itu 

Nur Syahadah telah tertulis 
Pada waktu dan juga takdir 
Di antara seribu engkau yang terpilih 

Bersatu Nur Syahadah di dalam syahdu? 


p.s: ada cara untuk elak mencuri dari diri sendiri?
p.s.s: ada salah fakta, bagitahu~~

Nov 22, 2012

Israel Sedang Ditindas(?!)

Best kan tajuk? Keep reading.

Markah rendah, gred menurun? At least, gua dah siap projek gua~

Hehehe.....salamun 'alaik. Syok bercuti? Ke ada yang masih ber'exam' lagi di kala gua sedang lepak bercuti di rumah ni? Ish ish ish.....buruk sungguh perangai manusia ni, langsung tak boleh buat jadi calon suami. Eh?

Hmm. Nampaknya rapuan sedang berleluasa dan berlarutan sedangkan perkhabaran pada kala ini cuma hendak memberitahu perihal projek gua yang sudah berakhir pada minggu lepas. Alhamdulillah~ Yang pasti, biar gambar yang berbicara.


*Mai punya booth*



*Ini siapa? Madihah*



* 'Ustaz' punya. Tak sempat pulak nak capture yang real*



*Mine*



*Abang Rasul hesem kita....hahaha!!*



*Inception for Safwan*



*potret kegemaran wanita-wanita (ceh!)*




*siapa pulak menyibuk ni?!*



Dan disusuli dengan video ini, this one was recorded in Port Dickson.

video



Well, that went well.

Actually not. Reminding you and obviously, myself. Sedara-mara kita tengah berperang kat pelosok lain seluruh dunia. Nampak macam gua ni hipokrit gila kan sebab baru nak sedar bila orang lain bagitau? Kalau tak ada siapa bagitau, memang katak dibawah tempurung dalam kotak dekat teratak hujung kampung la nampaknya. Tapi, gua still try the best untuk ambil peduli pasal cerita diorang.






(kredit: Rusydee Artz)


Nak tolong?

Menderma melalui SMS
Taip PALESTIN 10
(Nilai RM10/5/3/1)

Contoh: PALESTIN 10
Hantar ke 39111



Ataupun,


Dana Sumbangan & Derma
Bank Islam: 12029010047880
Maybank: 562263010787
Bank Muamalat: 12070005133717
RHB Islamic Bank: 21245760004907
Bank Rakyat: 22-080-619592-2
Tabung 
Wanita & Kanak-Kanak Palestin | Bank Islam (M) Berhad: 1202-9010-0598-95
Sebarang MoU, perjanjian, usahasama, serta kerjasama ke arah penyumbangan dalam bentuk nilai yang boleh dimanfaatkan oleh rakyat Palestin dan kebebasan Palestin amat kami harap & alu-alukan. Segala usaha ke arah kebaikan ini hanya Allah saja yang layak membalasnya.




Ataupun,




Benda yang 8 ni paling ringkas dan asas, dan gua still tak cukup buat semua tu. T__T. Dan lagi satu, site FB Israel Defense Force banyak bagi berita yang memihak kat diorang, ofkos laa. Kadang-kadang, gua baca jugak dekat situ. Knowing your enemy is winning half the battle, right? Apa-apa pun, gua bagi keputusan dekat tangan, hati, dan iman korang. Boleh jugak baca pasal benda ni dekat sini.




p.s: Sedang kemaruk pasal publisher Fixi

Nov 10, 2012

Hidup Korang Macam Novel (?)



Salamun 'alaik!!

Hehehe.....novel.....
Mesti pernah baca novel kan? Tak tahulah gua kalau korang tak baca novel sebab asyik dengan Facebook, Twitter mahupun MFace ataupun sibuk dengan al-Qur'an (terasa gua di situ....). Mungkin itu jugak petanda yang korang ni dah termasuk dalam kaum yang baca 2 buku aje setahun. Bahaya woi!

Gua tak tahulah novel apa yang korang selalu baca. Harry Potter ke, Twilight ke, Laksamana Sunan ke, Dear Yayah series ke...... Eh, bukan komik ke tu?

Tapi yang selalu gua perhatikan kat kedai buku, novel Melayu ni banyak sangat la putar-belit-sembelit pasal cerita CINTA. Sampai gua pun dah nak muak dah pandang tajuk novel yang sama setiap kali pergi bookstore. Tak salah ye, baca novel CINTA, tapi genre lain tu agak S.U.S.A.H nak cari. AGAK SUSAH.

Setakat ni, novel pertama yang main attention dia bukan pasal cinta pernah gua baca tu karya Ramlee Awang Mursyid. Korang dah baca? Boleh tahan kan? Belum baca? Boleh je cuba-try-test. Tambah pulak dengan tulisan top-mengetop Hlovate. Even the stories play among love subject, dia tak jadikan LOVE tu sebagai taju utama la yang gua rasa. Dan sekarang, gua dah tangkap cintan dengan publisher Fixi.




Sungguh nak mengorek poket gua jadi lagi berlubang dengan "Novel Sepatah" diorang.


Hmmmm.....
Baca novel tu satu hal. Nak jadikan hidup tu macam novel yang dibaca, satu hal lagi. Ada ke patut??

Gua tak kisah la kalau hidup korang tu penuh episod kena kahwin paksa, drama perempuan baik dituduh menjalang laki lain, cerita playbuaya dapat bini solehah. That's your life, and I can't stop it.

Tapi, perlu laaaaaa kalau korang nak canang satu dunia pasal cerita korang tu. Siap nak babitkan orang lain pulak dalam drama-tak-seberapa korang tu. Cerita baik nak dikongsi nak disebar tak apa. Ini cerita yang boleh tambah saham DOSA je. Baik simpan dalam diari la, buat pekasam, lepas tu hantar kat publisher novel. Dengan syarat tukar nama watak la ye? Hehehe....

Ada pulak kes yang nak sangat hidup dia jadi macam dalam novel yang dia baca. Macam gua taip tadi, berharap yang baik tu tak apa la. Tapi dok berharap sangat sampai jadikan novel tu macam kitab ramalan pulak. Allahurabbi~~

Tak perlu la sampai cenggitu. Kalau ada masalah, cuba la settlekan. Nak kongsi masalah dengan orang lain pun tak apa. Tak dapat selesai, boleh je rasa ringan sikit. Tak payahlah sampai nak berdrama....hahaha!!


*gua dah sangkut dengan Rusydee Artz*


Apa-apa pun, live your life to live in the Afterlife. That's all~~

Jap, agak-agak korang gua boleh jadi gambar abang macho mana ni? =.=''




p.s: wifi INTEC sangat berguna sekarang....
p.s.s: hujung tahun ni in sha Allah, full dengan dating....hehehe