Feb 5, 2017

Susun VS Sepah: Ujian Personaliti Di Dalam (?)

Salamun 'alaik.Dalam aku tengah kebosanan dan membebel sorang-sorang dalam bilik, aku selalu tertanya sendiri. Ramai yang pernah dengar benda ni dan mungkin ramai yang dah tau pun jawapan diorang.

Aku ni pengemas ke penyepah?

Sebab dari dulu lagi, if my memories were right, aku memang seorang penyepah barang. Laci tak pernah bersusun, buku berterabur, mainan masuk bawah sofa, baju berlonggok dalam almari. Sampaikan kalau ada orang kemas barang aku senyap-senyap, memang aku takkan jumpa la sampai ditunjukkan pakai ayat, "Tu depan mata tu!".

Tapi sekarang terasa macam aku ni lebih pengemas. 'Lebih' itu subjektif.

Kemas sikitlah buku-buku dalam almari, barang dalam laci, baju tersusun ikut jenis. Sampaikan terasa macam makin rajin pulak buat 5S dekat rumah. Walaupun 5S tu mungkin berkesan dalam persekitaran rumah ke tidak, itu aku tak tau.


The point is, aku tertanya-tanya macam mana cara seseorang tu susun atau simpan barang dalam bilik atau tempat kerja mereka menunjukkan cara mereka berfikir atau bekerja. Dan laman web personality test macam 16PERSONALITIES makin buatkan cabang serabut aku makin berselirat.

Macam, ada orang yang dah planned out everything. Crossing t's, dotting i's. Sampaikan diorang ni dah perfectionist dan memang akan kalut takpun marah kalau plan diorang tak menjadi.

Ada pulak yang tak kisah pun pasal plan-plan ni bagai. Go with the flow. Apa nak jadi, jadilah. Asalkan aku boleh buat, boleh hidup. Kerja selesai.

Dan aku pulak, aku terasa macam orang yang sentiasa buat rancangan untuk setiap benda. Walaupun untuk benda yang tak masuk akal dan tak boleh dibuat. Pengaruh komik.

Dan dalam masa yang sama, aku tak kisah sangat untuk ubah sesuatu benda sekerat jalan. Mungkin sedikit berharap yang apa-apa rancangan tu memang akan ada yang salah. Pengaruh seni bina.


.
.
.
.
.


Atau mungkin aku cuma terlebih bersemangat nak tengok SPLIT.


Entah~

No comments:

Post a Comment