Nov 15, 2014

Wahai Lucy (~)

Salam 'alaik!!

Yes, akhirnya gua berjaya menonton Cerita LUCY!!
Gua memang tak paham kenapa semua orang nak komplen pasal dia punya ending. Well, not maybe everyone. But, lots of people told me that the ending is quite bad for the entire movie going on and on about.........true power?

Gua tak berapa nak setuju pasal konsep true power yang mungkin, bagi anggapan, gua yang ramai orang pikirkan. Kamonlah, mana tak true powernya kalau korang boleh kontrol masa dan ruang? Boleh kawal pemikiran seseorang? Boleh ubah setiap molekul dan jirim sesuka hati?

Konsep dia, memang gua boleh garap. Gua boleh capture (agaknya) apa yang pengarah atau penulis skrip dia nak buat. Mungkin jugak tak. Maklumlah, kalau nak ikut kata filem ni, minda seseorang tu hanya satu warisan DNA yang warisan turun temurun. Korang boleh refer konsep ni dalam game Assassin's Creed Series.

Yang gua rasa tak boleh nak kontrol macho adalah bila konsep so-called "true knowledge and power" tu diorang nak masukkan dalam badan seorang manusia. Dari situ, gua dah boleh agak yang badan manusia tu tak boleh nak kaut semua power dan kena main passing baton ke tempat lain.

Tu kut yang ramai orang tak puas hati. Tapi hati gua, puas. Mungkin 87% puas. Hehehe.

Dari segi filem, gua rasa memang cerita nak tak boleh nak dipanjangkan lagi sebagai sebuah filem. Mungkin sebuah siri? Tak tahu. Bagi gua, 1 jam 22 minit agak tak puas hati. Memandangkan yang gua faham apa yang nak disampaikan.
Thanks to DC Comics.

Dan.........CGI waktu MakCik Lucy ni rentas masa dan ruang SANGAT kelihatan. Walaupun, lebih daripada tahap Grandmaster kalau nak dibandingkan dengan CGI Mantera dulu. HAHAHA!!

Akhirnya, gua boleh simpulkan yang filem ni macam satu spin-off daripada filem Limitless dulu~~


*UK.....1.83 GB in mere minutes....

No comments:

Post a Comment